Kako videti in pisati kitajske pismenke (Windows XP)

Ker tovrstna želja oz. potreba pri uporabnikih računalnikov v naših krajih ni ravno pogosta, podpora za vzhodno-azijske jezike ob inštalaciji operacijskega sistema ostane na inštalacijskem CD-ju.

Če hočemo na našem računalniku videti in tudi pisati kitajske pismenke, torej potrebujemo inštalacijski CD za Windows XP. Po mojih izkušnjah ni ravno nujno, da je to prav tisti, s katerim s(m)o inštalirali operacijski sistem na naš računalnik, vendar to ne bo škodilo.

Za začetek odprimo “Nadzorno ploščo “in tam poiščimo ikono “Področne in jezikovne nastavitve“.

Start -> Nadzorna Plošča -> Področne in jezikovne nastavitve

V okencu, ki se odpre, kliknemo na zavihek “Jeziki” in odkljukamo opcijo na dnu okenca – “Namesti datoteke za vzhodnoazijske jezike“. Pritisnemo gumb “V redu” in počakamo, da računalnik opravi svoje. Če v računalnik še niste vstavili inštalacijskega CD-ja, bo to treba narediti sedaj.

Ko računalnik naloži in namesti vse potrebne datoteke, je potreben ponovni zagon operacijskega sistema, da nove datoteke stopijo v veljavo. O tem vas bo ob koncu nameščanja obvestil računalnik sam.

Da se prepričate, da je nameščanje uspelo, poskusite odpreti tole stran.

Če bi želeli kitajske pismenke tudi pisali, se spet vrnimo na “Področne in jezikovne nastavitve“.

Start -> Nadzorna Plošča -> Področne in jezikovne nastavitve

Spet kliknemo zavihek “Jeziki” in pri “Storitve za besedilo in jeziki vnosa” kliknemo na gumb “Podrobnosti…“.

V novem okencu pri “Nameščene storitve” klikni “Dodaj… ” in v novem okencu iz seznama “Jezik vnosa:” izberi “Kitajščina – poenostavljena“, ter nato iz seznama “Razporeditev tipkovnice/IME:” izberi željen način vnosa kitajskih pismenk (za začetek bo najverjetneje najboljša izbira “pinyin“).

Če želiš pisati tudi tradicionalne pismenke ponovi vse korake v prejšnjem odstavku in v seznamu “Jezik vnosa:” izberi “Kitajščina – poenostavljena“.

2 komentarjev na “Kako videti in pisati kitajske pismenke (Windows XP)”

  1. irena Says:

    super je a bi rada vedela če imate na tej spletni strani prevajanje iz slovenščine v kitajščino

  2. mitja Says:

    Če misliš na avtomatsko prevajanje potem ne. Če pa rabiš nekoga, ki ti bo slovenščino prevedel v kitajščino, potem pa ni problema. Oglasi se na info@kitaj.net in se bomo dogovorili.