Številni zapustili domove

Včerajšnji dan je bil res hud. Ko sem prišel domov in me je cimer seznanil z dogajanjem, sem takoj butnil za računalnik, nato poklical domov v Tolmin, če je vse v redu in se ob 19.00 prilepil za televizijo. Nedolgo zatem sem odpeljal cimro na želežniško postajo, da je šla pomagat reševat hišo svojih staršev v Škofji Loki. Odmeve sem pogledal pri prijatelju.

Številni zapustili domove - 24ur.com

Ko sem prišel nazaj domov so bila na POP-u ravno večerna poročila in spet sem se prilimal za televizijo. Ko pa so zaključili z domačimi poplavami in prešli na svetovne novice so se mi lasje (še drugič) postavili pokonci.

Kitajski se je namreč bližal tajfun Wipha, kakršnega niso videli že 10 let. Z vetrovi okoli 260 km/h je v torek oplazil sever Tajvana in se približeval Šanghaju, kjer so v zaklonišča poslali okoli 300.000 ljudi. Predvideni lok gibanja tajfuna je segal proti severu Kitajske, kjer živi in dela moja boljša polovica. In bum, spet za računalnik, gledat kaj se dogaja na oni strani sveta.

Številni zapustili domove - 24ur.com

Oblasti v Šanghaju in okoliških provincah so v pričakovanju tajfuna iz obalnih področij, ladij in barak preselile okoli 2 milijona ljudi. Tajfun Wipha so včeraj ponoči degradirali v tropsko nevihto, ki je z vetrovi okoli 120 km/h udarila na obalo kakih 400 km južno od Šanghaja. Po poročanju agencije Xinhua je uničila 669 hiš in pretrgala električne povezave za več kot 100 lokalnih skupnosti. V Šanghaju je umrl nek moški, ker je stopil v lužo, ki jo je z elektriko napajala bližnja svetilka.